Adoptat prin Hotărârea Consiliului Superior de Medicină Legală cu nr. 2 din data de 29.03.2024
În temeiul art. 13 lit. a, din Ordonanţa Guvernului nr. 1/2000 privind organizarea activităţii şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 43 alin. 2), 3)
Coroborat cu:
Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Superior de Medicină Legală, CSML, adoptat în ședința CSML din data de 19.12.2023 prin hotărârea nr. 1/19.12.2023
Hotărârea CSML nr. 2/19.12.2023 privind Comisiile de lucru ale CSML
Consiliul Superior de Medicină Legală, CSML, adoptă prezentul Regulament de organizare şi funcţionare a Comisiei de Etică și Deontologie:
Art. 1 Atribuțiile Comisiei de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală
-
Stabilește normele etice și deontologice care guvernează activitatea medico-legală din România
-
Elaborează Codul de etică și deontologie al expertului medico-legal, pe care îl propune spre aprobare Consiliului Superior de Medicină Legală și care reglementează aspectele specifice privind etica și deontologia expertului medico-legal
-
Analizează abaterile de la etica și deontologia practicii medico-legale.
-
Elaborează un regulament de organizare și funcționare a Comisiei pe care îl propune spre aprobare Consiliului Superior de Medicină Legală, în raport cu care își va desfășura activitatea
-
Întocmește un raport anual cu privire la activitatea Comisiei prin care prezintă activitatea în plenul Comisiei Consiliului Superior de Medicină Legală
-
Comisia de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală întocmește pentru fiecare caz analizat un raport de caz înaintat Biroului executiv/CSML
Art. 2 Componența Comisiei de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală
-
Comisia de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală este formată din 5 membri, medici legiști aleși prin votul Consiliului Superior de Medicină Legală dintre membrii Consiliului Superior de Medicină Legală, pentru un mandat de 2 ani, cu drept de a fi realeși.
-
Incompatibilitățile și conflictele de interese ale membrilor Comisiei sunt cele prevăzute de lege
Art. 3 Atribuțiile și obligațiile membrilor Comisiei de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală sunt următoarele:
-
Participă la elaborarea Codului de etică și deontologie al expertului medico-legal
-
Întocmesc, la solicitarea președintelui Comisiei, draftul raportului de caz
-
Analizează actele, datele și draftul raportului de caz
-
Votează prin vot liber exprimat raportul de caz sau pot face opinie separată- după caz, dar nu se pot abține- cu excepția cazurilor de incompatibilitate sau conflicte de interese prevăzute de către lege
-
În cazul în care unul dintre membrii Comisiei se află, conform legii, într-o situație de incompatibilitate sau conflict de interese, are obligația să declare situația de fapt președintelui comisiei și să formuleze o cerere de abținere.
-
Participă la activitatea curentă de comisie și la ședințele convocate de președinte fără absențe, cu excepția situațiilor motivate care sunt aduse la cunoștința președintelui de comisie și pe care acesta le face la rândul său cunoscute celorlalți membri ai Comisiei.
-
Au obligația de a păstra confidențialitatea datelor analizate și a discuțiilor din cadrul întrunirilor comisiei.
Art. 4 Președintele Comisiei de etică și deontologie
-
Președintele Comisiei de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală este ales dintre membrii Comisiei de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală, prin votul deschis al membrilor Comisiei.
-
Președintele Comisiei de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală are un mandat de 2 ani, cu drept de a fi reales.
-
Atribuțiile Președintelui Comisiei de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală sunt următoarele:
-
Preia sesizările ce sunt adresate Comisiei de etică și deontologie
-
Asigură, împreună cu secretariatul tehnic al Comisiei de etică și deontologie, comunicările către CSML, către medicii legiști sau către diferitele structuri, pentru a soluționa cazurile și spre buna funcționare a activităților comisiei. Orice alte comunicări către Ministerele beneficiare, alte structuri beneficiare actului medico-legal, se îndreaptă către biroul executiv al CSML.
-
Organizează ședințele Comisiei de etică și deontologie.
-
Pune la dispoziția membrilor comisiei actele și datele ce fac obiectul unei sesizări sau unui caz ce urmează a fi analizat
-
Pune la dispoziția membrilor comisiei de etică și deontologie spre analiză un draft de raport de caz al sesizării/cazului sau desemnează un alt membru al Comisiei pentru a întocmi raportul de caz
-
Asigură votul liber exprimat și înregistrat al membrilor Comisiei privind raportul de caz înainte de a fi înaintat Biroului executiv al CSML. Votul președintelui este egal cu votul oricărui alt membru al Comisiei.
-
Semnează și înaintează raportul de caz către biroul executiv al CSML
-
Se asigura de păstrarea confidențialității activității de comisie
-
În cazul în care președintele Comisiei se afla în imposibilitatea exercitării funcției alese, se va alege din rândul membrilor Comisiei un înlocuitor care va prelua atribuțiile președintelui până la noi alegeri în plenul Consiliului Superior de Medicină Legală privind membrii Comisiei
Art. 5 Secretariatul comisiei
-
Secretariatul comisiei este asigurat logistic de către președintele comisiei de etică și deontologie
-
Secretariatul va fi asigurat de un angajat al instituției medico-legale publice în care își desfășoară activitatea președintele comisiei.
-
Participarea în secretariatul comisiei de etică și deontologie are la baza voluntariatul
-
Atribuțiile persoanei sau persoanelor care desfășoară secretariatul nu se înscriu în fișa postului în raport cu instituția medico-legală publică în care aceasta/acestea au contractul de muncă
-
Întreaga activitate în comisie a personalului de secretariat este confidențială.
Art. 6 Funcționarea Comisiei de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină
-
Comisia de etică și deontologie are competență față de experții medico-legali.
-
Comisia de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală se întrunește în raport cu competențele sale la solicitarea Președintelui CSML, a Biroului executiv al CSML sau a plenului CSML.
-
Comisia de etică și deontologie a Consiliului Superior de Medicină Legală este sesizată de către Consiliul Superior de Medicină Legală și nu se autosesizează.
-
Toate intrările către Comisie, ca solicitări sau sesizări, și toate ieșirile de la Comisie precum comunicările etc., vor fi înregistrate în evidențele fizice și/sau electronice ale Comisiei de către secretariat. Aceste evidențe pot fi puse la dispoziția Biroului Executiv al Consiliului Superior de Medicină Legală în baza unei simple solicitări.
-
Secretariatul aduce la cunoștința membrilor comisiei sub semnătura președintelui de comisie toate actele avute la dispoziție și înștiințează totodată cu privire la toate demersurile întreprinse în vederea completării datelor ori actelor avute la dispoziție în acel caz.
-
Comunicarea între secretariatul și membrii comisiei se realizează prin email, folosind emailul instituțional al membrilor comisiei. Pentru a se respecta și asigura confidențialitatea datelor pentru orice fel de comunicări Comisia de etică și deontologie va avea un email propriu
-
Președintele comisiei hotărăște de comun acord cu membrii comisiei data ședințelor online sau fizice.
-
Ședințele online sau fizice se înregistrează obligatoriu audio și video. Logistica necesară acestor înregistrări este pusă la dispoziție de către președintele comisiei prin instituția medico-legală publică în care acesta își desfășoară activitatea.
-
În cazul în care un expert medico-legal este acuzat de abateri de etică și deontologie în raport cu codul de etică și deontologie al expertului medico-legal, comisia va avea în vedere pentru echidistanță și transparență, să solicite cu colegialitate expertului medico-legal în cauză să adreseze în scris Comisiei, un punct de vedere propriu, cu privire la acuzațiile ce i se aduc și care îi vor fi aduse oficial la cunoștință cu această ocazie
-
În cazul în care expertul medico-legal refuză să întocmească în scris un punct de vedere propriu cu privire la acuzațiile ce i se aduc, aceasta nu este de natura sa împiedice desfășurarea lucrărilor Comisiei și întocmirea raportului de caz.
-
Expertul medico-legal poate fi audiat în Comisie cu acordul său, online sau fizic.
-
Analizarea unui caz se finalizează cu redactarea raportului de caz (vezi anexa), care este întocmit fie de către președintele comisiei, fie de către unul dintre membrii comisiei- desemnat de către președintele comisiei, și este apoi pus la dispoziție spre analiza tuturor membrilor comisiei.
-
Raportul de caz se consideră votat de către membrii comisiei de etică și deontologie cu majoritate simplă, respectiv minim 3 voturi din totalul de 5. Opiniile separate sunt consemnate în raport și prezentate odată cu raportul de caz. Abținerea sau recuzarea se poate manifesta numai în situația incompatibilității sau a conflictului de interese conform prevederilor legale.
-
În cazul în care raportul de caz nu întrunește votul majorității simple (3 din 5) raportul se reanalizează în Comisie și va fi înaintat Biroului executiv/ plen CSML numai după obținerea majorității simple.
-
Raportul de caz este înaintat Biroului executiv/plenului CSML semnat de către președintele Comisiei în baza votului liber exprimat al membrilor comisiei.
-
Membrii comisiei de etică și deontologie a CSML păstrează drept de vot în votul CSML. Astfel, în situația supunerii la vot a raportului de caz în plenul CMSL, ei vor avea dreptul de a vota ca orice alt membru al CSML având în vedere să nu exprime un altfel de vot decât cel deja exprimat în Comisia de etică și deontologie.
-
În cazul în care raportul de caz nu poate fi votat în CSML, va fi returnat Comisiei de Etică și Deontologie pentru a fi completat.
-
Termenul general de soluționare a unui caz din momentul sesizării este data următoarei ședințe / întruniri a CSML. Acest termen poate fi prelungit motivat la solicitarea președintelui Comisiei.
Aprobat în CSML cu hotărârea nr. 2 din data de 29.03.2024
Documentul poate fi descărcat de aici: ROF CED_CSML