Prezentele norme metodologice au la bază
HOTĂRÂREA GUVERNULUI ROMÂNIEI nr. 877/18.07.2024 pentru aprobarea Normelor privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, precum și de punere în aplicare a art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2024 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranței rutiere și pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006
ANEXA Nr. 1 – Norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier
Anexele nr. 1-5 la norme
Anexele nr. 2-3 la regulament (anexa 1G si 1H la regulament) ce se regăsesc in HG nr. 877/2024
- Recoltarea mostrelor (probelor) biologice
1.1 Pentru determinarea prezenței în organism a substanțelor psihoactive se recoltează:
- a) o mostră de sânge în cantitate de 15 ml;
- b) o mostră de urină în cantitate de cel puțin 20 ml.
1.2 Mostra de sânge recoltată va fi imediat distribuită în mod egal în cantități de câte 5 ml în 3 tuburi speciale de recoltare vidate.
1.3 Mostra de urină care, de regulă, se recoltează după mostra de sânge, chiar și după un interval de timp necesar acumulării urinei, va fi recoltată în flaconul special din trusa standard.
1.4 Mostrele biologice recoltate se introduc în containerele trusei standard adecvate, care ulterior va fi securizată.
1.5 La solicitarea persoanei de la care sunt recoltate mostrele biologice, se pot recolta contraprobe biologice, utilizând concomitent două truse standard.
1.6 Toate etapele recoltării şi securizării probelor se efectuează în fața ofițerului de poliţie și a persoanei de la care se face recoltarea, inclusiv completarea documentelor, a procesului-verbal de recoltare mostre biologice și a formularului de examinare medicală.
- Custodia trusei securizate conţinând probele biologice revine instituției medico-legale după predarea acesteia de către poliţie.
- 3. Depozitarea probelor. Trusa securizată va fi menținută la frigider la o temperatură de 4—8°C până la efectuarea analizelor toxicologice.
- Recepția probelor în laboratorul de toxicologie
4.1. Un reprezentant al laboratorului de toxicologie preia trusele securizate și sigilate.
4.2. Se înregistrează probele în registrul de primire/programul de înregistrare probe din laborator și se atribuie numere de înregistrare unice de laborator.
4.3. Se verifică sigiliul de securizare și integritatea trusei. Se notează orice deteriorare constatată.
4.4 Se verifică probele pentru volum, etichetare și integritate și se consemnează starea acestora. Se notează dacă mostrele sunt compromise.
- Analize toxicologice medico-legale asupra mostrelor biologice de sânge și urină în vederea determinării/stabilirii prezenței în organism a substanțelor psihoactive
5.1. Pentru determinarea/stabilirea prezenței/absenței în organism a substanțelor psihoactive se efectuează analiza mostrelor biologice de sânge și urină, recoltate cu trusele standard.
5.2. Metodele de analiză toxicologică folosite sunt în funcție de dotarea laboratorului:
5.2.1. imunologice
5.2.2. cromatografice
5.3. Se va avea în vedere ca în testarea la nivelul laboratorului de toxicologie medico-legală să fie inclusă și substanța psihoactivă care a fost evidențiată pozitiv la testul efectuat la faţa locului de către organele de poliţie.
5.4. Rezultatele analizei toxicologice se înregistrează în registrul de rezultate al laboratorului.
5.5. Rezultatele analizei toxicologice se consemnează în buletinul de analiza toxicologică (conform Anexei nr. 5 din Norme), care se comunică în termenul legal de 72 de ore, prin corespondență electronică la adresele de e-mail indicate în cuprinsul cererii de analiză a mostrelor biologice.
- Analize de confirmare
6.1. În situația în care se constată prezența substanțelor psihoactive, se procedează la realizarea analizelor toxicologice de confirmare.
6.2 Pentru confirmare se folosesc metode de analiză cromatografice.
6.3 Rezultatele analizelor de confirmare se consemnează într-un buletin de analiză toxicologică care va fi remis, de asemenea, instituției solicitante.
- În buletinul de analiză vor fi consemnate situațiile speciale precum truse recepționate cu sigiliul deteriorat (desecurizat) sau care conțin probe biologice recoltate neconform ori compromise etc.